Kartoffeltryk

Ja ved godt at kartoffeltryk ikke er nogen nyhed, men er nødt til at blogge om gode gamle klassikere samt, nyheder.

Kartoffeltryk kan lade sig gøre med stort set alle målgrupper og kan udvides på flere niveauer så der  kommer forskellige resultater og formål.

Lav tryk på T-shirts, lærreder, kort, æsker og kasser, på væggen.. Alt er muligt

Hvis man vil have andre former kan man skære kartoflen ud eller bruge bageforme i f.eks. metal der kan "skære" i kartoflen

Put lidt maling på kartoflen i den ønskede farve og tryk kartoflen der hvor man ønsker dit mønster



HVORFOR LAVER PÆDAGOGERNE KARTOFFELTRYK MED BØRNENE

Den vigtigste grund er nok pga. arbejdet med forskellige materialer. For at børnene lærer at se muligheder i forskellige materialer er man nødt til at lave det med dem. De skal ikke tro at man kun kan male med pensel. Der er mange sjove og anderledes måder at male på, heriblandt kartoffeltryk.

Børnene lærer at skelne farver, sammensætte og kombinere farver og mønster. Vælger man kun nogle få farver som f.eks. rød, blå, grøn og gul kan man under processen lærer dem hvordan de blander farver så de kan få andre farver end dem der allerede er lavet. De lærer måske ikke at blande farver med det samme, men det skal nok komme når de har gjort det mange gange.. Øvelse gør mester..

Laver man tryk med en lille gruppe kan det udvide deres fællesskab idet det altid er nemmere at nærme sig andre og lære andre at kende i små grupper eller en-til-en (den mulighed kan dog sjældent lade sig gøre)

Processen at skabe noget.. Man har noget maling, en kartoffel og noget papir.. Værsgo og skab.. At se uafhængige ting blive til et projekt er en lærerig og kreativ proces.
Jo flere forskellige materialer børnene arbejder med jo mere kreative bliver de og jo bedre kan de sammensætte forskellige materialer på forskellige måder.

Finmotorikken bliver stimuleret idet det ofte kan være svært at lave tryk ud at tvære mønsteret ud. det at skære kartoflen ud og putte maling på er med til stimulere finmotorikken og øje-hånd koordinationen

Så kom i gang med lidt kartoffeltryk.. Det kan laves hele året rundt og kan nemt tilpasses til de forskellige højtider

Kommentarer