Små kæledyr.. Sommerfuglelarver

Børn bliver opdraget til at respektere naturen, ikke at smide affald, at være god ved dyrene osv.. Hvorfor ikke gøre den læreproces mere spændende ved at tage naturen tættere på - måske endda indenfor.
Det er forholdsvis nemt at passe sommerfuglelarver, men inden man går i gang skal man sætte sig ind i larvernes behov og hvor man kan finde dem.

Hvad kræver det?


- Et terrarie hvor sommerfuglelarverne kan være i fred
- Nogle sommerfuglelarver og blade de skal leve af

De fleste larver kan klækkes i et terrarie, men nogle larver kan have sværere ved at forpuppe sig og overvintrer gerne i jord så de kræver lidt ekstra. Men de nemmeste larver at finde og klække er Nældens takvinge og Dagpåfugleøje som begge lever på brændenælder og det er forholdsvis nemt at finde nye og friske brændenælder hver dag.


 
 
 


Husk at hver larve er tilknyttet hver sin specifikke plante, så når der indsamles larver er det vigtigt at sætte sig ind i hvilke planter de skal have.

Når man er på jagt efter larver blandt brændenælder kan det være en god ide med handsker. De fleste børn er bange for brændenælder og det vil være synd at ødelægge processen fordi de brænder sig. Så sørg for at være dækket godt af tøj.
Find de larver som er størst og dermed længst i deres udvikling

Friske planter hver dag
Larverne skal have friske planter hver dag og find gerne nogle grene til terrariet som larverne kan fastgøre sig til når de skal forpuppe sig. Når larverne spiser vil der komme huller i bladene og deres ekskrementer vil havne som små sorte kugler på bunden af terrariet

Hold terrariet rent
De gamle planter og ekskrementer fra larverne skal fjernes mindst en gang om ugen. Skift gerne de gamle planter ud når der tilføjes nye hver dag.

Forvandlingen begynder
I løbet af dens udvikling vil den "vokse ud af sit gode skind". Dens gamle "dragt" vil revne og der vil komme en ny dragt frem. Den sidste gang larven skifter dragt er når den forpupper sig. Når larven forpupper sig vil den hænge med hovedet nedad med bagenden spundet fast med silketråde på en gren og den vil begynde at krænge larvehuden af. Nedenunder kommer puppehuden frem, først er den grøn og larveagtig, men i løbet af nogle timer bliver puppen stiv og fast. I denne proces er larven meget sårbar og den skal derfor have ro og det er vigtigt at man ikke røre ved den - så pas på når der skiftes planter.

Puppen vil hænge i ca. 10-14 dage og så sker forvandlingen.. Som et lille mirakel revner puppehuden og en blød og krøllet sommerfugl kommer frem. I løbet af ca. 20 minutter sidder sommerfuglen med udfoldede vinger og dermed klar til at flyve ud i det fri, så der kan den slippes løs.

Se flere sommerfugle billeder på:
http://www.denstoredanske.dk

Nældens takvinge (Aglais urticae)

Er udnævnt som national sommerfugl i Danmark og den begynder allerede at vise sig i marts, hvor de normalt vågner af vinterdvalen. Den nye familie bliver til i slutningen af juli hvor æggene lægges på undersiden af nældeblade. Efter 10 dage klækkes æggene og larverne kommer frem. Larvetiden varer 3-4 uger og larven er 30-40 mm lang. Efter forpupningen går der ca. 12 dage før den færdige sommerfugl kryber frem. Den voksne sommerfugl lever af nektar fra blomster.


Dagpåfugleøje (Inachis io)

Lever på åbne og solrige steder i skovområder, træbevoksede bredder, fugtige enge, brakmarker, beskyttede kløfter med buske og små træer. De første sommerfugle ses allerede i starten af marts. De første nye eksemplarer dukker op omkring 20. juli. I september bliver der færre sommerfugle fordi de begynder at finde steder at overvintre. Dagpåfugleøjen kan vandre over forholdsvis store afstande – op til flere hundrede kilometer, derfor kan man af og til møde den på Færøerne, selvom den ikke almindeligvis høre hjemme der. Dagpåfugleøjen har et ekstra kort på hånden over for fjender ud over de store forvirrende øjepletter på vingerne. Sommerfuglen kan sige lyde! Ved at gnide bag-vingerne mod for-vingerne kan den frembringe en hidsig hvæsen og lavfrekvente lyde der skræmmer fjender som mus og flagermus væk.

Kommentarer